5 st hacks när du ska baka

1. Snabbtemperera smör

Många bakrecept kräver rumstempererat smör för att få en jämn och luftig smet, men det är lätt att glömma att ta ut smöret i tid. Vet inte hur många gånger det har hänt mig själv att jag har glömt just detta.

Istället för att vänta en timme kan du ta fram ett rivjärn och riva smöret direkt från kylen. De tunna smörstrimlorna blir snabbt mjuka och redo att användas. Ett annat alternativ är att skära smöret i små kuber och lägga dem i en skål – på bara 10-15 minuter i rumstemperatur är de tillräckligt mjuka för att bakas med.

Om du har extra bråttom kan du även lägga smörbitarna mellan två ark bakplåtspapper och kavla dem tunt – det gör att de mjuknar ännu snabbare!

2. Mät upp klibbiga ingredienser utan kladd

Att mäta upp ingredienser som honung, sirap eller jordnötssmör kan vara en klibbig och frustrerande process. Men det finns ett enkelt knep för att undvika att allt fastnar i måttet: pensla insidan av måttet med en neutral olja eller använd en non-stick spray innan du mäter upp.

Då glider ingrediensen ut utan att något sitter kvar, och du får exakt rätt mängd utan kladd. Ett annat smart sätt är att använda en digital våg istället för mått – väg ingrediensen direkt i skålen för att slippa hantera kladdiga mått alls.

3. Perfekt jäst deg – snabbare

Jäst deg kan vara tidskrävande, men det finns knep för att få den att jäsa snabbare och jämnare. Istället för att bara låta degen stå i rumstemperatur kan du skapa en varm och fuktig miljö i ugnen.

Hack för att få bättre jäst deg

Sätt ugnen på 50°C i någon minut, stäng av den och placera degen där tillsammans med en kopp hett vatten. Värmen och ångan från vattnet hjälper jäsningen utan att degen blir för varm.

Om du har en kall köksbänk kan du också lägga en handduk under bunken för att isolera den från kylan. På vintern kan du till och med låta degen jäsa ovanpå kylskåpet, där det ofta är lite varmare!

Så ett smart tips som även kan vara användbart som en standardmetod de dagarna du inte har möjlighet till perfekt temperatur för jäst i köket.

4. Gör ditt eget självjäsande mjöl

Om du står mitt i bakningen och inser att receptet kräver självjäsande mjöl, men du bara har vanligt vetemjöl hemma, behöver du inte rusa till affären. Självjäsande mjöl är egentligen bara en blandning av vetemjöl, bakpulver och salt.

För att göra ditt eget: blanda 2 dl vetemjöl med 1 tesked bakpulver och en nypa salt. Detta motsvarar butikens variant och fungerar perfekt i recept för t.ex. muffins, scones och pannkakor. Om du ofta bakar med självjäsande mjöl kan du till och med göra en större sats och förvara i en burk så att du alltid har det redo.

Självjäsande mjöl är inte så vanligt här i Sverige men om du t ex tittar på matlagningsprogram från England så är det ofta att de använder detta. Här själv många gånger funderat på exakt vad självjäsande mjöl innehåller.

5. Återuppliva gammalt brunt socker

Brunt socker tenderar att hårdna om det förvaras fel, vilket kan vara frustrerande när du ska baka. Men det går att rädda!

Fixa så sockret inte klumpar

Om ditt bruna socker har blivit en hård klump kan du lägga det i en lufttät burk tillsammans med en bit hushållspapper som du fuktar lätt med vatten – efter några timmar blir sockret mjukt igen.

Ett ännu snabbare sätt är att lägga sockret i en skål, täcka det med en fuktig pappershandduk och köra det i mikron i 20 sekunder. För att undvika att sockret torkar ut i framtiden kan du förvara det i en lufttät burk med en skiva äpple eller en marshmallow – de håller fukten på plats och gör att sockret håller sig mjukt längre.

Med det perfekta sockret kan du sedan baka eller tillaga det goda du har tänkt dig och det med säkert ett resultat som blir helt perfekt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *