Produktkollen – Kadens eller hastighetsmätare

För oss som gillar det här med cykling är det naturligt att ta steget vidare från att bara sitta på cykeln och trampa till att cykla lite mer allvarligt och då även vilja ha ut data från våra turen.

Sajter som Strava är strålande för detta. Sedan hur man väl samlar in datan från sina cykelturer varierar där det finns alternativ som är i princip gratis till sådana där du kan lägga en massa tusentals kronor på det hela.

Strava är sedan sidan som du då samlar ihop datan och visar upp den på. Det går att bara ha en gratisversion av den sidan även om det självklart inte ger alla funktioner. Sen det här med att samla in data är det vi här ska titta lite närmare på med denna produkten.

Du kan använda mobilen och en app och få in fakta om din cykeltur och då kostar det ju dig inget egentligen. De flesta som börjar med cykling börjar med en setup som ser så ut.

Ofta när man kommer in i cyklingen vill man dock ha ha ännu lite mer data från cykelturen och nästa steg då är att skaffa en cykeldator. Sådana finns i många olika varianter från de enklaste som bara visar hastighet, hur långt du cyklat och några sådana enkla saker.

Lägger du dock till lite pengar så kan du köpa en med karta och en mängd andra funktioner. Det är för dessa datorer som kadens eller hastighetsmätaren kommer in i bilden.

Kadens

Detta kanske inte är ett ord som alla har full koll på sedan innan. Tänker man på det engelska ordet som är cadence kanske fler har koll och speciellt översättningen av det hela till rytm.

Kadens används även inom löpning t ex där det är hur ofta foten träffar marken. Kan mätas antingen med bägge eller bara ena foten. Inom cykling är kadens vad som motsvarar det vilket är ett varv för vevarmarna.

Varför är då detta intressant?

Jo kadens är ett bra mått på hur man cyklar. Kort kan man säga att låg kadens innebär att man använder muskelstyrka mer och hög kadens så är det hjärta och lungor. Väldigt enkelt förklarat.

Vanligen är det så att nybörjare har en låg kadens på kanske 60 – 80 varv per minut. Medan en bra kadens ofta ligger mellan 80 – 100 varv per minut.

En kadensmätare är det som då behövs för att ta reda på vilken kadens du ligger på för tillfället och sedan även för att räkna ut ett snitt under turen.

Mätaren fäster du på en vevarm och då känner den sedan av varje gång den snurra ett varv.

Hastighetsmätare

Det är egentligen ganska uppenbart varför man vill veta hastigheten när man cyklar. Du måste inte ha en hastighetsmätare om du inte vill då cykeldatorn kan räkna ut detta med hjälp av GPS också. Men det är helt enkelt så att en hastighetsmätare är bättre på det hela.

Du får t ex mycket snabbare resultat då den inte har fördröjning på samma vis. Mätaren fäster man i hjulet. Sedan genom att säga till hur stort hjulet är kan mätaren räkna ut hur snabbt det går beroende på hur lång tid det tar för den att snurra ett varv.

Det du får

Den produkten vi här säljer är en mätare som kan användas som antingen en kadensmätare eller en hastighetsmätare. Du väljer en funktion åt den och sedan sätter fast på rätt ställe för denna funktion. Du kan byta funktion men den kan inte göra bägge samtidigt.

Antingen köper du den för att du inte har någon sedan tidigare eller så har en av dina sensorer av någon anledning slutat att fungera och vill ha ett billigt alternativ. En kadensmätare från något av de mer kända märkena kan kosta 450 kr utan problem. För närvarande tar vi 175 kr för vår vilket är ett mycket lägre pris om man uttrycker sig milt.

Priset är för närvarande 175 kr för Kadens eller hastighetssensorn. Köp – Kadens eller hastighetsmätare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *